De Spuiboulevard vraagt om nieuw leven, zeker nu de gemeente verkennende studies laat uitvoeren of een nieuw stadskantoor zinvol is. Zij koopt panden op om grip te houden en te versterken en ook het gebied rond het NS-station kan beter benut. Hoe kan de hele zone tussen het oude stadshart en het spoor worden opgewaardeerd?
Stichting DE STAD en Platform Duurzaam Dordrecht zien grote kansen voor ambitie en duurzaamheid bij de herontwikkeling. Ze willen meedenken, samen met de gemeente en andere betrokkenen. Onder leiding van Bert te Kiefte vulde het Onderwijsmuseum zich met uitdagende vergezichten op toekomstige ontwikkelingen.
Als projectleider namens de gemeente laat Hans de Wind zien welke krachten en kansen er in dit gebied spelen. Het tijdspad blijkt ambitieus en dwingend om ongewenste ontwikkelingen voor te blijven; ontwikkelaars hebben ook gezien welke mogelijkheden hier schuil gaan. De visie op dit gebied moet dus liefst met enige vaart vorm krijgen.
Stedenbouwkundige Willem Hermans duidt als onafhankelijke welke kansen er voor het gebied liggen en hoe ze benut zouden kunnen worden.
Hoogleraar Transformational Design aan de TU Eindhoven Paul Diederen koppelt architectuur en duurzaam bouwen aan ambitie. Aan de hand van eigen voorbeelden in Eindhoven laat hij zien hoe krachten te bundelen zijn om een gebied te transformeren en het eigen karakter te borgen.
Ook Steven Delva (Delva Landscape Architects) put uit eigen praktijk met succesvolle voorbeelden. Over het belang van anders denken en over combinaties van groen en particulier initiatief. Deze ideeën en voorbeelden maken behoorlijk wat los en vormen hopelijk een positieve impuls bij de ontwikkeling van dit gebied.
Beelden van dit debat vind je hieronder.