Nooit Terug 2024 programma en tickets

Nooit Terug vind tegelijkertijd plaats op twee locaties:

  • een doorlopend, gratis toegankelijk programma in de Kunstkerk (Museumstraat 65)
  • tijdens 7 verschillende rondvaarten op de Dordtevaar (opstapplaats: Wijnbrug 1). Voor de rondvaarten worden tickets verkocht à € 22,- (familievoorstelling € 16,-).

LET OP: tickets zijn op de dag zelf te koop bij de kunstkerk en bij de boot. Het ticketsysteem is vandaag niet meer actief, maar er zijn nog zeker tickets te koop! Kom vooral even langs!

Indien de e-mailbevestiging niet in je Inbox komt, kijk dan even in de Spam-map. Tijdens het festival worden foto’s en video-opnamen gemaakt voor verslaglegging en promotie van het festival. Mocht u niet herkenbaar in beeld willen, dan kunt u dit aangeven bij een van de medewerkers of door een email te sturen naar info@stichtingdestad.com. Stichting De Stad, Wijnstraat 112, 3311 BX Dordrecht.

Download hier het volledige programma in pdf formaat.

Programma Kunstkerk

Het programma start om 10.30 uur met de opening door wethouder Rik van der Linden én kinderburgermeester Keyshia Andrea. Het hele programma duurt tot 21.30 uur. Het programma in de Kunstkerk kan ook via een livestream worden bekeken, die wordt gehost door Via Cultura via deze link.


Programma Dordtevaar

De fluisterboot Dordtevaar vormt het varende podium en per afvaart treden steeds verschillende schrijvers, dichters en musici op. Het programma ziet er als volgt uit:

Vaart 1 | vertrek 11.00 uur | duur: 1 uur

Radna (1983) is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Ze studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder won ze de poëziewedstrijd van de stad Oostende. In februari 2018 debuteerde ze als dichter met Habitus. Ze ontving voor haar debuut o.a. de C. Buddingh’-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Awater Poëzieprijs. In 2019 werd Fabias door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar werk is in zeven talen vertaald. Haar eigen vertalingen van de gedichten van Louise Glück en Warsan Shire verschenen bij o.a. De Arbeiderspers. (foto: Jet Budelman)
Meer info.

Boris Oud (Dordrecht, 1986) begon als 13-jarige in de ban van rock en blues met zowel gitaar als basgitaar. Tijdens en na zijn opleiding aan het Rotterdams conservatorium ontwikkelde Boris zich tot een veelzijdig en veelgevraagd muzikant, onder andere te horen op het debuutalbum van Eefje de Visser. In het verleden vormde hij met dichter Peter M van der Linden een duo: poëzie en contrabas.

Rob is schrijver, vertaler en recensent Engelstalige literatuur van de NRC. Hij bracht zijn jeugd door in Rijssen (Overijssel), woont nu in Brussel, met de eveneens bekende schrijfster Lize Spit. Er volgen drie verhalenbundels; o.a. Hier wonen ook mensen, bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs, en de dichtbundel Alleen de warme dagen waren echt. Zijn eerste roman Reddend Zwemmen verscheen in 1996. Twaalf jaar later werd zijn roman Visser genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en weer tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met De goede zoon. En dit jaar won hij deze belangrijke prijs nogmaals met zijn tiende roman Ik kom hier nog op terug. Volgens de jury: ‘een zeldzaam rijk boek waarin virtuoos wordt gespeeld met verwachtingen, herinneringen en verwijzingen, met stijl, structuur en thematiek’. (foto: Herman van Bostelen)
Meer info.

Natalia Magdalena (Polen 1997) is een Rotterdamse singer-songwriter. Haar muziek is een smeltkroes van roots, soul, pop en blues: folk met een jazzy randje. Haar teksten zijn diepgeworteld, vertaald in melodieën die haar gehele stembereik omvatten. Gewapend met gitaar zet ze stukken uit haar dagboek om in oprechte liedjes. Haar debuutalbum verschijnt in 2025. (foto: EvaCaptures)
Meer info.


Vaart 2 | vertrek 12.15 uur | familievoorstelling – duur: 1 uur

Spelen met Woorden is een programma voor kinderen (en volwassenen). Joke en Marieke van Leeuwen volgen de letters van het alfabet met lichte verzen van A tot Z. Ondertussen maken de zussen er een vrolijke voorstelling van, met medewerking van de dichter Kasper Peters en de musici van Duo Mu-Chique; Nathan Hol (viool) en Martin Boskamp (accordeon). 

Joke schrijft, dicht, tekent en performt, voor volwassenen en voor kinderen. 
Ze verhuisde op haar dertiende met het ouderlijk gezin vanuit Nederland naar Brussel. Na haar studies grafische kunsten en geschiedenis begon ze voor volwassenen met cabaret, en schreef en tekende ze kinderboeken. Daarna schreef ze ook voor volwassenen poëzie en proza. Ze ontving prijzen en nominaties voor haar proza en poëzie voor volwassenen, haar kinderboeken en cabaret, waaronder de Constantijn Huygensprijs, Theo Thijssenprijs, de Gouden Ganzenveer en Jämes Krüss Preis. Ze woont en werkt in Antwerpen en reist regelmatig professioneel door België, Nederland en andere landen. (foto: PR)
Meer info.

Duo Mu-Chique bestaat uit Nathan Hol en accordeonist Martin Boskamp. Zij treden sinds 2005 samen op met een breed repertoire aan muziekstijlen zoals de Franse musette en chansons, de Italiaanse tarantella en belcanto, het Weense lied, huilende Doina’s van de Balkan,  de Hongaarse csardas, de Joodse klezmer, de Argentijnse tango en jazzy repertoire. Ze kunnen putten uit een brede muzikale ervaring, speelden in diverse orkesten en ensembles en traden wereldwijd op. (foto: Henk ten Bouwhuis)
Meer info.

Marieke studeerde af bij de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Ze is theatermaker en dichter. Speelde bij o.a. bij NTG, KNS, bij Globe, het Ro Theater, Art&Pro en voor televisie en film.  Regisseerde bij het Ro Theater (Iep! van haar zus Joke), Het Paleis (Antwerpen), het Vrijtheater (Den Haag). Zij organiseerde met haar Stichting Zielslocker diverse producties op locatie; o.m. op het Landgoed Dordwijk, voor het Biesfestival, en de Passiespelen Tegelen 2000, waar ze de co-regie van deed en de tekst voor schreef. Zij was van oktober 2009 tot april 2014 stadsdichter van Dordrecht en publiceerde acht dichtbundels, gaf poёzieworkshops en organiseerde poёzieavonden. Ook verschenen haar gedichten in bloemlezingen.

Kasper (1973) is dichter, prozaschrijver en hij maakt theaterproducties. Hij staat bekend als De Brommerdichter. Hij is een van de oprichters van het poëziegezelschap Dichters uit Epibreren. In 2004 verscheen zijn poëziedebuut Hellevaartsdagen, in 2009 gevolgd door de bundel Kanaalkoorts. Andere bundels van hem zijn o.a. Vogelzwemvliegvis (2018) en Kapitein in Hangmat (2022).
Van januari 2015 tot januari 2017 was hij de zevende stadsdichter van Groningen. Zijn werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften, boeken en bloemlezingen. Daarnaast geeft hij poëzielessen op middelbare scholen en op de Groningse kunstacademie Minerva. (foto: Arno Fooy)
Meer info.


Vaart 3 | vertrek 13.30 uur | duur: 1 uur

Ellen is dichter, columnist, podcastmaker en podiumkunstenaar. Met haar voordracht in 2009 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Voor haar debuutbundel De steen vreest mij kreeg zij de C.Buddingh’prijs. Ze stond op o.a. Lowlands en Poetry International. Ze schrijft een wekelijks column over literatuur in De Morgen, bezoekt scholen en geeft lezingen aan diverse universiteiten. Ze kreeg literaire prijzen, te veel om op te noemen: o.a. de Tollensprijs 2022 voor haar hele oeuvre.
Haar meermaals bekroonde bundel Hogere Natuurkunde gaat nader in op hoe het Indische verleden zich verhoudt tot het Nederland van de 21e eeuw. Ellen is een ambassadrice van de literatuur. Zij geeft je in het boek Olijven moet je leren lezen een cursus genieten van poëzie. Sinds 2024 is ze stadsdichter van Amsterdam. (foto: Merlijn Doomernik)
Meer info.

Marien van Staalen (Hoorn, 1947) was lange tijd eerste solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op dit moment is hij werkzaam als freelance cellist en dirigent.
Sinds enige jaren verdiept hij zich in de Noord-Indiase klassieke muziek. Hij studeert daarvoor bij zijn dochter Lenneke. Marien ervaart deze speelstijl, waarin improvisatie een belangrijke rol speelt, als een boeiende muzikale taal.
Meer info.

Baban Kirkuki (Kirkuk, 1974) is een Iraaks-Nederlandse dichter en schrijver. Hij studeerde Arabisch taal en letterkunde. Baban vluchtte in 1999 uit Irak omdat zijn pen werd onderdrukt door het voormalige regime van Irak. Inmiddels woont hij zeventien jaar in Nederland. Hij debuteerde in 2006 in Nederland met Op weg naar Ararat, 29 gedichten over Koerdistan, oorlog en angst, maar ook over bergen, de winter en de woestijn. In zijn tweede bundel, Lontananza (2009) staat het verlangen naar zijn geboorteland en naar zijn eigen plek in zijn nieuwe vaderland centraal. Ook in de twee bundels die daar op volgen, Territorium en Licht onbekend, nemen zijn twee identiteiten een belangrijke plaats in. Hij ontving in 2011 het C.C.S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Baban Kirkuki is tevens lid van het Utrechts Dichtergilde.
Meer info

Zoophis onderzoekt vanuit de positie van audiovisueel kleinkunstenaar, de wereld om zich heen. In teksten waarin de individuele ervaring voorop wordt gesteld, maakt Zoophis vanuit een kwetsbare positie het onbespreekbare, bespreekbaar: De toon wordt gezet door het woord.
Meer info.


Vaart 4 | vertrek 14.45 uur | duur: 1 uur

Iduna is dichter en schrijver. In 2019 verscheen haar eerste bundel De grom uit de hond halen, die bekroond werd met de Poëziedebuutprijs en verschillende nominaties kreeg, o.a. voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs. In 2022 kwam haar tweede dichtbundel Bewijs van bewaring uit, waarmee ze de J.C. Bloemprijs won. Naast poëzie schrijft Iduna proza, toneel en essays, onder meer voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Ook werkt ze als presentator en docent. Ze las voor op podia als o.a. De Nacht van de Poëzie en Lowlands. (foto: Marianne Hommersom)
Meer info.

Nederlandstalige singer-songwriter Luuk Geers (Dordrecht 1990) brengt je naar een wereld waar gedachtes en herinneringen samensmelten tot muzikaal aanstekelijke verhalen. De akoestische gitaar staat centraal in zijn muziek.

Na de EP’s Baggio (2020), Opgesloten nacht (2021) en Live uit Gorredijk (2022), vormt de single Ik heb me lief (2023) de opstap naar zijn eerste album. (foto: Annatheater)
Meer info.

Saskia de Coster (1976) is de auteur van acht romans, waaronder ‘Eeuwige Roem’ (2006), ‘Wij en ik’ (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019, Das Mag) . Haar werk verscheen op long en short lists van de AKO literatuurprijs, de Gouden Uil en de Librisprijs. Ze won drie maal de Cutting Edge Award en éénmaal de Opzij Literatuurprijs. Van ‘Wij en ik’ werden inmiddels meer dan 50 000 exemplaren verkocht. Daarnaast werkt De Coster actief samen met beeldende kunstenaars (Rinus Vandevelde, Nicolas Provost, Arne Quinze). Ze maakt sound performances, werkt met theatermakers en verkent de grenzen van de literatuur. De Coster schrijft ook pittige columns en wordt geroemd voor haar optredens, debatten en lezingen in binnen – en buitenland. Volgens Tom Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Haar werk is in tien talen vertaald. (foto: Johan Jacobs)
Meer info.

Thijs van der Linden (2005) en Deniz Gülbeyaz ( Istanbul 2003) studeren aan het Codarts in Rotterdam. Thijs speelt alt-viool en Deniz klarinet. Zij spelen stukken van Hindemith, Karin Dolman en van Rebecca Clarke het stuk Pastorale. (foto Thijs: Majanka Fotografie)
Meer info (Deniz Gülbeyaz).


Vaart 5 | vertrek 16.00 uur | duur: 1 uur

Diana Ozon brengt eind jaren 70 en begin jaren 80 vanuit een kraakpand vijf solobundels uit bij het punktijdschrift de Koekrant. Publicaties bij gevestigde uitgeverijen zorgen vanaf 1982 voor een doorbraak. Met haar dichtbundel Hup de Zee maakt ze in één jaar een tournee van 7000 kilometer door Nederland, te lezen in haar autobiografie De Ozon Expres. In de schelmenroman Kraker Jack komen de punk- en kraakbeweging aan bod. Haar liefde voor oude binnensteden en Amsterdam beschrijft zij in Stad sta stil. Andere bundels zijn o.a. Hartspanne (liefdesgedichten), Zwerfzang (dwaaltocht door het leven) en, als dichter voor het klimaat, Virus Verslagen (poëzie en tekeningen voor het milieu).Ze maakte de theatervoorstelling Aarde Voelt met componist/muzikant Wil Schmal. Diana is gastdocente poëzie, schrijft vrij werk en in opdracht. (foto: Mathilde muPe)
Meer info.

Comfort Creature, pseudoniem voor Jorrit de Jong (Rotterdam 2003), is een autodidactische artiest/producer uit Rotterdam, die zelf schrijft, zingt, produceert en mixt. Hij creëert daarmee een uniek geluid dat is doordrenkt van hiphop, soul, jazz en folk. Met zijn intieme muziek streeft hij ernaar anderen te troosten en te raken.  Hij creëert daarbij een magische wereld waarin men even kan verdwijnen.

De sarangispeler Sabir Khan (Jodhpur 1987) behoort tot de top van de klassiek Indiase instrumentalisten en weet mensen met zijn spel diep te raken. Hij is ook een begenadigd zanger. Tijdens het festival zal hij poëzie uit Rajasthan voordragen en zingen.

Hij wordt begeleid door de Nederlandse tablavirtuoos Heiko Dijker (Groningen 1972). Deze zal door het uitspreken van de Indiase ritmes in tablataal laten horen dat ritme en poëzie innig met elkaar verbonden zijn.
Meer info: Sabir Khan en Heiko Dijker

Sholeh is schrijver, dichter en performer. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie. De hemel is altijd paars is haar debuutroman die in 2021 verscheen waarmee ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en ook De Bronzen Uil Publieksprijs won. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verscheen eind 2023 en werd lovend ontvangen. Ze publiceerde in kranten en poëziebladen, zoals o.a. in de NRC, De Gids, Awater en De Poëziekrant. Zij was en is te horen op tv, radio en op festivals. (foto: Frank Ruiter)
Meer info.


Vaart 6 | vertrek 17.15 uur | duur: 1 uur

Frank is een virtuoos plezierdichter, schrijver , columnist en cabaretier. In 1995 won hij de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ook schrijft hij theaterprogramma’s, liedjes en kinderboeken (o.a. in 2022 Kijk uit, kijk uit voor kriebelkruid), musicals en tal van teksten voor dag- en weekbladen, radio en televisie. Hij was presentator van het radioprogramma Vroege Vogels. Zijn werk verscheen jarenlang wekelijks in Trouw, bij KRO’s ‘Theater van het Sentiment’ (Radio 2) en ‘Ook Dat Nog’ (TV). Er volgden nog talloze bundels en thrillers; o.a. In 2015 De Wraak van Vondel, enkele jaren later De Vliegende Hollander. Hij publiceerde samen met Driek van Wissen, Kees Torn en Ivo de Wijs  Zuster Mieke, doktersroman in veertig verzen (2005). Dat jaar ontving hij de Kees Stip Prijs voor zijn gehele ‘light verse oeuvre’. Van 2007-2009 was hij stadsdichter van Tilburg. Sinds 2017 organiseert hij jaarlijks de theatrale avond LichteGedichtenDag. (foto: Anne van Zantwijk)
Meer info.

Sanne Monster (Dordrecht, 1986) brengt alles wat haar inspireert samen in haar muziek. Haar songwriting is beïnvloed door artiesten als James Taylor en Bonnie Raitt, maar ook vele soul artiesten. Dat maakt dan ook dat haar liedjes klinken als blues, country en soul.
Meer info.

Sinds november 2022 is Swendeline Ersilia (Curaçao 1996) stadsdichter van Dordrecht voor twee jaar. In die periode is ze ambassadeur van stad. De rol van de stadsdichter is om woorden te geven aan belangrijke gebeurtenissen in de stad en gevoelens daarover. Dat doet ze als word-artiest met een innemende performance. Ze schreef al diverse gedichten voor en over haar stad. Swendeline is ook theatermaker en zal samen met toneelschrijver Levi Olthof de presentatie in de Kunstkerk verzorgen. (foto: Maartje Brockbernd)
Meer info.

Singer-songwriter Arjan Loeve (Dordrecht 1990). In 2020 verscheen zijn eerste album Time. Met dichter Jaime Quant bracht hij twee singles uit. Met zijn broer werkt hij samen in het muzikale project The Loeve Brothers. Ook is hij één van de muzikanten van het dichtercollectief Dichtbeideklank. (foto: Tony Versluis)
Meer info.


Vaart 7 | vertrek 18.30 uur | duur: 1 uur

Carmien danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als afstudeerproject schreef ze haar debuutroman We zijn water (2013). Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in 2015. Een jaar later werd ze Europees kampioen Poetry Slam. Ze treedt veel op in het buitenland. Ze publiceerde korte verhalen en gedichten in kunsttijdschriften, kranten en bloemlezingen. In 2017 verscheen haar poëziedebuut We komen van ver. Carmien geeft lezingen en performances. Steeds gaan een boeiende inhoud en een ludieke aanpak hand in hand. (foto: Koen Broos)
Meer info.

De Rotterdamse singer-songwriter Mark Lotterman (Mijnsheerenland, 1984) laat na een afwezigheid van 6 jaar, weer van zich horen. Zijn recent uitgebrachte album Stedentrip, zijneerste plaat met Nederlandstalige liedjes, is een rauw portret van het leven in de moderne stad; van eerwraak tot yogaklasjes, het hele them-aspectrum is vertegenwoordigd. Sinds 2007 bracht Mark 5 platen uit. Over het album Year whithout summer schreef Oor in 2014:”Misschien wel het beste wat de afgelopen jaren in Nederland is gemaakt”. (foto: Willem de Kam)
Interview bij Kunststof (NTR, NPO1).

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt. Bekende titels zijn o.a.: Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen en Broere. Hij publiceerde drie dichtbundels: Verzamel de liefde, Gedichten voor gelukkige mensen en Helium.

Tot 1995 was Moeyaert eindredacteur van een magazine voor jongeren, daarna werd hij fulltime schrijver. Zijn werk is vaak bekroond, zowel in binnen- als buitenland, met o.a. de Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil en de Deutscher Jugendliteraturpreis. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Zijn werk verscheen in zesentwintig talen. In 2019 verliet hij Antwerpen, de stad waar hij in 2006 en 2007 stadsdichter was, en verhuisde naar de bossen en de rust van Heide, Kalmthout. (foto: Michiel Devijver)
Meer info.

Singer-songwriter Eleven (Spijkenisse 1991) is het gelukkigst als ze mag zingen, optreden, schrijven en creatief bezig zijn. In 2022 bracht ze haar eerste album Hartje doet Pijn uit.

Na de geboorte van haar dochter vorig jaar staat er weer nieuwe muziek klaar, die binnenkort gereleased wordt. Haar sound is een mix van r&b/pop/soul & afro muziek. Ze wordt op gitaar begeleid door Melissa Joyce. Melissa probeert in alles wat ze doet de gevoelige snaar te raken. Ze speelt ook in de vrouwenband Infnty Queens.
Meer info.