De STAD op reis: USA en Vlaanderen

4 februari 2019

activiteit: De STAD op Reis: USA en Vlaanderen

foto: Allard de Goeij
foto: Allard de Goeij

Ook in 2019 ging DE STAD weer op reis. In de Trinitatiskapel vertelden de jonge architecten Franca Houg en Nicky van der Kooij over de erfenis van Frank Lloyd Wright en trokken van Taliesin West naar Los Angeles. Tijdens de uitgebreide excursie richting de Amerikaanse Westkust maken ze als eerste kennis met zijn eigen opleidingsinstituut in de woestijn van Arizona. Studenten moesten nog voordat ze les kregen van Wright hun eigen huis ontwerpen en bouwen omdat er eenvoudigweg geen huisvesting was. Er werd veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die in de omgeving voorhanden waren. Hieruit zijn uiteindelijk de voor Wright zo kenmerkende ‘prairie houses’ ontstaan met lange horizontale lijnen, grote overstekken en geleidelijke overgangen tussen binnen en buiten.

foto: Allard de Goeij

Zo is Hollyhock House in Los Angeles een van de bezochte woningen waarin deze principes zijn toegepast. Andere iconische projecten die tijdens hun inspirerende verhaal voorbij komen zijn onder andere het Eames House van Ray en Charles Eames, Sheats-Goldstein House van John Lautner en The Stahl House van Pierre Koenig, ook wel bekend als Case Study House #22.

Architect Allard de Goeij hield het wat dichter bij huis en trok naar Vlaanderen. Hij bezocht er vernieuwende projecten, waarin herbestemming leidend is en waaruit blijkt dat de architectuur in Vlaanderen op dit moment voorop loopt. Aflopend in grootte komt Het Groen Kwartier in Antwerpen als eerste aan bod. Deze autovrije enclave in het zuidoosten van de stad laat een mooie mix zien tussen de bestaande paviljoens uit begin 20e eeuw en de hoogwaardige nieuwbouw in hoge dichtheid. Bij het aanpalende PAKT zijn bestaande industriële panden omgebouwd tot werk- en horecaruimten met stadslandbouw op het dak, compleet met kippenren.

foto: Frits Baarda

Een ander bijzonder project is Rabbit Hole: de verbouwing van een paar boerenschuren tot dierenartspraktijk met woonhuis. Baksteen is hier de bindende factor en wordt ingezet om alle functies aan elkaar te knopen. Echt vervreemdend wordt het bij twee projecten van architecten De Vylder Vinck Taillieu uit Gent. Steeds zijn zij op zoek naar ontregeling om de gebruiker en de kijker op het verkeerde been te zetten: het gebruik van typisch ‘Belgische’ materialen als leien en betonplaten tot de toepassing van tijdelijke bouwstempels in een permanente setting. Zo zijn het Sint-Jozefgebouw in Melle en de Tangram Store in Kortrijk bovenal een sensatie om te bezoeken en je af te vragen welk spelletje er met je verwachtingen wordt gespeeld.

Meer beelden van deze avond zijn hieronder te bekijken.