Bomen staan er niet voor niets. Ze brengen geluk, een gevoel van welbehagen, zo wijzen onderzoeken uit. Volgens sommigen staan ze juist in de weg of nemen te veel ruimte in. Ze worden ziek of gaan dood. Dan moeten ze weg. Maar wie bepaalt dat?
Bomen zijn zwijgzaam. En toch maken ze veel emotie los. Hoogste tijd, vond Stichting DE STAD, om eens over ze te spreken. Waarom zijn ze van belang, wat is de waarde van groen in een stedelijke omgeving? Hoe gezond zijn de Dordtse bomen? Hoe gaan we met ze om, nu en straks?
Op 8 mei 2019 deelden deskundige sprekers delen hun ideeën, observaties en beleidsvoornemens met belangstellenden. Plaats van samenkomst was Den Witten Haen, waar een oude rode beuk toezag op de avond. Anneke van Veen, adviseur leefomgeving en lid van Stichting DE STAD gidste ons langs het groen in de stad en leidde de sprekers van de avond in:
- Frits Baarda, journalist en lid van Stichting DE STAD.
Kortgeleden begon hij zijn relatie tot bomen in de stad te overdenken. Hij kwam tot de conclusie dat deze belangrijker zijn dan hij had verwacht. Zijn zoektocht leidt er toe dat hij binnenkort als Waarnemer van Dordrecht heel anders naar de stad zal kijken. - Roald Pijpker, promovendus Wageningen University & Research, Health and Society.
Er blijkt al het nodige onderzocht te zijn over welke invloed bomen en groen in het algemeen op onze geest hebben. Dat het invloed heeft wordt steeds bevestigd en dat die overwegend positief is ook, maar over de achtergronden hiervan is veel minder bekend. - Marit Janse, tuin- en landschapsarchitect, o.a. gemeente Dordrecht en JanseJanse.
Marit deelde haar fascinatie voor de (stedelijke) natuur tegen de achtergrond van historische ontwikkelingen. Zo zijn de geliefde bomenrijen karakteristiek voor ons landschappen maar ook een kwetsbare monocultuur. Bedreigingen als schimmels en ook de opwarming van de aarde leiden tot een veranderend beeld en dwingen ons tot een andere verhouding met het groen in de stad. - Simon Klingen, boomexpert, Klingen Bomen
Bomen zijn niet statisch, ze groeien, iets wat beleidsmakers vaak vergeten, zo liet hij in een gloedvol betoog weten. Wat dat betreft zijn het net mensen. De boomspecialist zei voorts dat mensen de neiging hebben om oude of zieke bomen te snel af te schrijven. Bomen hebben een sterk zelfherstellend vermogen. Alleen tegen de huidige essentaksterfte is geen kruit gewassen.
Meer beelden van deze lezingavond zijn hieronder te vinden.