Ongeveer 70 mensen bezochten woensdag 12 februari de avond ‘Park in Zicht’ in het Onderwijsmuseum. Na een korte inleiding van bestuurslid en adviseur Leefomgeving Anneke van Veen, vertelde Daan van der Have, mede-eigenaar van Villa Augustus, zijn verhaal onder andere over de restauratie van het landgoed en buitenplaats Dordwijk, het door J.D. Zocher jr. ontworpen landschapspark. Het ontwerpprincipe is dat van het Engelse landschapspark, waarbij de ruimtelijke beleving via slingerende paden en verrassende doorkijkjes voorop staat en is duidelijk terug te vinden in het huidige park. Hij liet zien dat het hier vooral ook om details in het ontwerp en uitvoering gaat. Liefdevol onderhoud is misschien nog wel belangrijker, maar dat vraagt tijd en is dus kostbaar. En juist dat is helaas de post waar het eerst op bezuinigd wordt bij gemeentes. De combinatie van horeca en groen, Daan is van oorsprong horeca-ondernemer, heeft zijn beslag gekregen in Villa Augustus. Daan is nog elke week een dag aan het werk in de tuin.
Journalist Frits Baarda verhaalde in treffend proza over zijn waarnemingen op de plek van het voormalige Louter Bloemen. Dit in de 19e eeuw door ondernemer, journalist en minister Pieter Blussée aangelegde park is in totaal verwaarloosde staat maar desondanks een geweldige ecologische plek met prachtige flora, een verborgen park.
Sylvia Karres, oprichter bureau voor landschapsarchitectuur Karres en Brands, liet nieuwe type parken de revue passeren. Zij spitste haar verhaal toe op de mogelijke transformatie van de Spuiboulevard tot een 700 meter lang en 35 meter breed park. Voorbeelden als de veel langere maar minder brede Highline in New York kwamen langs waarbij zij ook inging op de kosten van dergelijke ingrepen.
De avond werd afgesloten met ‘boompje prikken’: bezoekers van de avond gaven op de kaart van Dordrecht aan waar zij vinden dat een nieuw stadspark zou moeten komen.